vrijdag 16 maart 2012

Prezi in het onderwijs

 

Eerste ervaringen met Prezi in het basisonderwijs


Sinds kort ben ik begonnen met het inzetten van Prezi bij het lesgeven. Prezi is een online tool om presentaties mee te maken. De manier waarop je in Prezi presentaties maakt is totaal anders dan in powerpoint. Prezi valt vooral op door de mogelijkheid om ver te kunnen inzoomen en door de onbeperkte ruimte waarin je kunt werken (canvas). Een Prezi maken is gratis en kan online worden opgeslagen met als nadeel dat het niet is afgeschermd. Deze mogelijkheid is er wel tegen betaling. Een Prezi kan ook gedownload worden en draagbaar worden gemaakt door deze op te slaan op een computer of externe schijf, maar in principe is een internetverbinding voldoende om overal de presentatie te kunnen openen. 


In het algemeen is Prezi een online tool om presentaties te kunnen maken en bekijken. Voor het onderwijs heeft het dezelfde voordelen als een powerpoint presentatie (instructiemiddel en presentatiemiddel) met als bijkomend voordeel dat de presentatie overal te openen is, mits er een internetverbinding is. Een nadeel van de gratis versie is dat iedereen je presentatie kan inzien (maar niet kan wijzigen!). Omdat Prezi momenteel nog vrij nieuw is zal het de motivatie van leerlingen bevorderen, zeker daar het programma voor leerlingen zeer gebruiksvriendelijk is. Daarnaast kunnen de leerlingen en de leraar samen de Prezi bewerken vanaf verschillende locaties (met de 'invite to edit' functie). Op die manier kan een leraar het product en proces goed begeleiden en stimuleert het de samenwerking tussen leerlingen. 


Voordelen
Door het maken van een presentatie moeten leerlingen op zoek gaan naar geschikte informatie op internet. Daarbij leren ze keuzes te maken voor geschikte en minder geschikte informatie en structuur aan te brengen in deze informatie. Het vormgeven van een Prezi heeft wel wat weg van het maken van een mindmap. De leerlingen brengen op deze wijze structuur in de informatie die zij willen presenteren. Deze mindmapstructuur kan er daarnaast voor zorgen dat de informatie beter onthouden wordt. Bij het maken van een Prezi kan heel eenvoudig een Youtube filmpje worden geüpload. Dit is gebruiksvriendelijk voor leerlingen, zeker in relatie tot powerpoint waarin een filmpje toevoegen meer kennis vereist. Tot slot is het heel makkelijk dat de Prezi overal waar een internetverbinding is benaderbaar is. 


Nadelen
Leerlingen moeten proberen te voorkomen dat zij een presentatie maken waarbij te veel wordt in- en uitgezoomd. De toeschouwers kunnen daardoor het gevoel krijgen in een soort 'rollercoaster' te zitten. Daarnaast moeten leerlingen goed doordrongen zijn van het feit dat de informatie die zij in de presentatie zetten openbaar wordt (tenzij een betaalde versie wordt gebruikt). Ze moeten dus geen 'gevoelige' informatie plaatsen in een Prezi. 


Wat als Prezi niet werkt?
Stel je voor je hebt een presentatie in Prezi gemaakt en op het moment dat de presentatie gehouden moet worden werkt Prezi niet. In dit geval is het handig om vooraf altijd te zorgen voor hand-outs (geprinte versie van de presentatie), zodat deze als leidraad kan dienen voor de presentatie. Mocht dit niet vooraf uitgeprint zijn, dan zal de presentatie zonder Prezi gehouden moeten worden. Het is dus van groot belang dat je altijd een helder overzicht hebt van de inhoud van een presentatie, zodat je niet afhankelijk bent van Prezi. Dit geldt uiteraard voor leraren maar ook voor leerlingen die een presentatie willen geven. Mocht het probleem liggen in de internetverbinding, dan kan een mogelijke oplossing zijn om de presentatie in Prezi vooraf 'portable' te maken. Op die manier kan de presentatie worden opgeslagen op een pc (of externe schijf) en ook zonder internetverbinding afgespeeld worden.


Voorbeelden uit de praktijk
Naast dat ik Prezi zelf gebruik tijdens de instructiefase van mijn lessen en voor mijn studie, laat ik leerlingen ook presentaties maken met Prezi. Hieronder een aantal voorbeelden.


Prezi leerling
Prezi aardrijkskundeles
Prezi woordenschatles
Prezi muziekles

Lijkt het je ook interessant om prezi eens uit te proberen? Ga dan naar www.prezi.com om een gratis account aan te maken. Op de site is ook een instructiefilmpje te downloaden waarin de mogelijkheden van prezi heel duidelijk worden uitgelegd. 

4 opmerkingen:

  1. Thijs,

    Goed verhaal en gave presentaties.
    Heb die van aardrijkskunde en muziek bekeken. Dit MOETEN kinderen leuk vinden. Toch heel anders dan "vroeger" (pfff wat klink ik nu als een oude . . .).

    Groeten,

    Niek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé Niek,
    Bedankt voor je reactie! De kinderen vinden het inderdaad leuk als je prezi gebruikt,ze letten in ieder geval (nog) beter op! Dus dat is ook anders dan vroeger!!
    Gr. Thijs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Thijs,

    Een nuttig bericht voor iemand als ik die Prezi als leerdoel heeft!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Thijs,

    Leuk om de voorbeelden Prezi te zien. Het is natuurlijk lastig dat een Prezi niet kan werken, maar volgens mij zijn technische storingen niet meer te voorkomen in het onderwijs (tenzij we terugwillen naar het krijtbord...)

    BeantwoordenVerwijderen